018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Tužilac: Kopilot namerno oborio avion

Od:
Komentari: isključeni

NJUJORK/BERLIN/MARSEJ/PARIZ – Kopilot u avionu „Džermanvingsa“, koji se pred dva dana srušio u francuskim Alpima, nameravao je da obori avion, tvrdi državni tužilac Marseja Bris Roben.
On je identifikovao kopilota kao Andreasa Lubica, nemačkog državljanina, koji nema nikakav dosije koji bi ukazivao na povezanost sa terorizmom.
„Kopilot je sam upravljao avionom. On nije hteo da otvori vrata kokpita pilotu i namerno je počeo da spušta avion“, rekao je Roben, prepričavajući informacije skinute sa crne kutije na kojoj se nalazi snimak razgovora u kokpitu, prenose agencije.
On je dodao da je pilot napustio kokpit, pretpostavlja se da bi otišao u toalet, a zatim nije mogao ponovo da uđe.
U međuvremenu je kopilot ručno i „namerno“ podesio avion da se spušta i udari u južni deo francuskih Alpa.
„Kopilot je namerno oborio avion“, rekao je Roben.
Ove informacije su dobijene iz crne kutije, ali Roben kaže da kopilot nije izgovorio ni reč nakon što je pilot napustio kokpit.
„U kokpitu je vladala apsolutna tišina“, dodao je Roben.
U poslednjim minutima leta čuje se lupanje na vrata i aktiviranje alarma, naveo je tužilac iz Marseja.
U nemačkom gradu Montabaur poznanici kažu da je Lubic imato 28 godina i da nije pokazivao znake depresije jesenas kada su ga poslednji put videli.
Roben je rekao da kopilot nije bio povezan sa terorizmom ili ekstremistima, ali da će nemačke vlasti obezbediti dodatne informacije o njegovom poreklu i privatnom životu.
Na pitanje novinara da li smatra da je pad aviona rezultat samoubistva, Roben je odgovorio: „Ljudi koji počine samoubistvo obično to rade sami… Ja ovo ne mogu da nazovem samoubistvom“.
On je rekao i to da se na osnovu snimka iz kokpita može zaključiti da putnici do poslednjeg trenutka nisu shvatili šta se događa.
Nemački državni tužilac je potvrdio da je samo jedan pilot bio u kokpitu kada se avion u utorak srušio u francuskim Alpima.
„Jedan pilot je bio u kokpitu, a drugi nije“, rekao je Hristopf Kumpa, dodajući da je informaciju dobio od istražitelja u Francuskoj.
On je kazao da ne zna da li je u kokpitu bio kapetan ili kopilot.
Ni „Džermanvings“ ni sestrinska kompanija „Lufthanza“ nisu objavili identitet dvojice pilota, ali je „Lufthanza“ saopštila da je kopilot počeo da radi za njih u septembru 2013. godine, odmah posle obuke, kao i da je imao 630 sati letenja.
Kapetan je imao više od 6.000 sati letenja i radio je za „Džermanvings“ od maja 2014. Pre toga je radio u „Lufthanzi“ i „Kondoru“, saopštila je „Lufthanza“.
Erbas A320, na letu iz Barselone za Dizeldorf, počeo je da se spušta sa visine na kojoj je leteo pošto je izgubio radio vezu sa kontrolom leta i srušio se u Alpima. Niko od 150 putnika i članova posade nije preživeo.
Tanjug26.03.2015 13:53
AP Photo/dpa, Jan-Arwed Rićter