018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Tusk: Biće još šansi za Grčku

Od:
Komentari: isključeni

BRISEL – Današnji mini samit o programu štednje u Briselu nije poslednja šansa da se spreči izlazak Grčke iz evrozone, izjavio je danas predsednik Saveta Evropske unije Donald Tusk.
Tusk je najavio da će na insistiranje grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, na marginama sastanka šefova država i vlada članica EU danas biti održan mini samit tokom koga će Tusk i Cipras razgovarati sa nemačkom kancelarkom Amgelom Merkel, francuskim predsednikom Fransoa Olandom i šefom Evropske centralne banke Marijom Dragim. “Niko neće greksit, i stoga sam odmah odgovorio na Ciprasov zahtev”, rekao je Tusk novinarima, koristeći kovanicu koja znači izlazak Grčke iz evrozone.
On je odbacio tvrdnje da je današnji susret odlučujući za opstanak Grčke u evropskoj monetarnoj zajednici. “Ovo nije poslednja šansa”, podvukao je Tusk i objasnio da ta tema nije zvanično stavljena na dnevni red jer bi diskusija bila “suviše vruća” ako bi u njoj učestvovali lideri svih 29 članica EU.
Grčki parlament je juče izglasao zakon kojim se protivno preporuci Međunarodnog monetarnog fonda povećavaju socijalni izdaci i odbacuju neke od mera štednje koje su nametnule ECB, MMF i članice evrozone.
Tanjug 19.03.2015 15:30
Foto Tanjug, video