018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Turski premijer i ministri će moći da blokiraju internet?

Od:
Komentari: isključeni

ANKARA – Turski premijer ili bilo koji od ministara u turskoj vladi imaće pravo, prema novom nacrtu zakona, da blokiraju bilo koji vebsajt bez prethodne odluke suda, a kao razloge mogu da navedu mnogo toga, kao što je zaštita javnog reda.
Premijer i ministri moći će da traže da Direktorat za telekomunikacije (TIB) blokira vebsajtove u trajanju od četiri sata iz razloga nacionalne bezbednosti, zaštite javnog reda ili sprečavanja kriminala, kako se navodi u članu koji je u poslednjem trenutku podnet parlamentu u okviru zbirnog zakona o fondacijama i udruženjima, prenosi list „Hurijet“.
TIB će moći da donese odluku o blokadi vebsajtova ili uklanjanju određene sadržine sa interneta u veoma kratkom vremenskom roku, navedeno je u tekstu nacrta zakona koji je podneo poslanik vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP) Kerim Ezkul.
Zahtev premijera ili bilo kog ministarstva biće dovoljan da bi TIB doneo hitnu odluku o blokadi pristupa ili uklanjanju sadržine sa interneta u ime „zaštite prava na život, zašite ljudskog života i imovine, nacionalne bezbednosti, javnog reda, sprečavanja kriminala, ili zaštite opšteg zdravlja“.
Vebsajtovi će biti blokirani tokom četiri sata nakon što TIB o toj odluci obavesti provajdere, i ostaće zatvoreni sve dok sporna sadržina ne bude uklonjena.
Još jedna regulativa kojom su data slična prava TIB-u usvojena je u parlamentu 10. septembra 2014, što je izazvalo proteste grupa za zaštitu internetskih prava, podseća turski list.
Glavna opoziciona Republikanska narodna partija (ĆP) podnela je žalbu Ustavnom sudu 12. septembra prošle godine tražeći da se te izmene ponište i tvrdeći da su one dodatno ograničile korišćenje interneta u Turskoj i povećale kontrolu vlade nad internetskim saobraćajem.
Ustravni sud je 2. oktobra 2014. zaključio je da je „neustavno“ ovlašćenje TIB-a da zatvara vebsajtove na četiri sata bez prethodne sudske odluke, zaključuje „Hurijet“.
Tanjug 20.01.2015 15:05