018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Turske vlasti blokirale pristup tviteru, jutjubu i fejsbuku

Od:
Komentari: isključeni

ANKARA – Tužilaštvo Turske naredilo je danas internet provajderima da blokiraju društvene mreže, među njima pristup tviteru, jutjubu i fejsbuku zbog objavljivanja fotografija tužioca koga su prošle sedmice u Istanbulu ubili ekstremisti, saopštio je danas predstavnik predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Taj nalog je izdat pošto su objavljene fotografije na kojima ekstremisti drže uperen pištolj na tužioca Mehmeta Selima Kiraza koji je ubijen prošle sedmice u pucnjavi između policije i grupe koja ga je otela u zgradi suda, preneo je AFP.

Vladini funkcioneri su kritikovali turske medije zbog objavljivanja takvih fotografija, ocenjujući da se radi o antivladinoj propagandi.

Kiraz je ubijen hicem u glavu kada su ekstremisti zauzeli zgradu suda, a tužilac je kasnije u bolnici podlegao povredama.

Za sada nije jasno kako je današnje naređenje izvršeno, a državna novinska agencija Anadolija je prenela potvrdu Unije internet provajdera da je pristup tviteru i jutjubu blokiran.

Anadolija je prenela da je pristup blokiran, jer tviter i jutjub nisu uklonili fotografije tužioca uprkos zvanicnom obaveštenju.

Internet provajderi su obavestili tviter i jutjub, međutim, video snimci, fotografije i audi zapisi i dalje su objavljivani na tim sajtovima, što je na kraju i dovelo da privremene zabrane.

Prošle godine turska vlada je blokirala pristup jutjubu i tviteru pošto su na društvenim mrežama objavljeni audio zapisi koji ukazuju na korupciju vladinih zvaničnika. Najviši sud u Turskoj je tada ukinuo zabranu, navodeći da ona nije u skladu s ustavom.

Prethodni potezi turskih vlasti da se blokira pristup društvenim mrežavama izazvali su opštu kritiku zapadnih vlada i organizacija za zaštitu ljudskih prava, podsetio je AFP.

Brojni turski vodeći internet provajderi poštovaće zabranu do popodnevnih časova, potvrdio je ranije danas turski zvaničnik posle rasprostranjenih pritužbi o problemima sa pristupom na sajtove tih društvenih mreža.

Generalni sekretar Unije internet provajder Bulent Kent rekao je za list „Hurijet“ da se „postupak nastavlja“ pošto se očekuje da će uskoro svi provajderi poštovati zabranu.

AFP dodaje da je Jutjub objavio tekst odluke suda u kojoj se navodi da su „implementirali administrativnu meru nacionalne telekomunikacione uprave (TIB)“.
Tanjug 06.04.2015 16:01
Foto Tanjug, O. Toskić, ilustracija