018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Turska pozvala ruskog, a Rusija turskog atašea zbog aviona

Od:
Komentari: isključeni

ANKARA – Turska je danas pozvala ruskog atašea u Ankari, a Rusija turskog vojnog atašea u Moskvi nakon obaranja ruskog borbenog aviona u Siriji, saopštili su zvaničnici.
Turska je pozvala ruskog atašea kako bi uložila protest zbog narušavanja turskog vazdušnog prostora na sirijskoj granici, u čemu je učestvovao ruski avion koji je kasnije oboren, rekao je jedan zvaničnik turskog ministarstva spoljnih poslova za AFP.
Ruski ataše u Ankari je pozvan nakon što je turska vojska saopštila da su dva turska aviona F-16 „u skladu sa propisima delovanja“ oborila ruski avion, koji je u periodu od pet minuta povredio turski vazdušni prostor 10 puta, rekao je isti zvaničnik.
Tursko ministarstvo odbrane pozvalo je i izaslanike SAD, Francuske, Kine i Velike Britanije, kako bi ih informisalo o obaranju ruskog aviona.
Takođe, rusko Ministarstvo odbrane pozvalo je turskog vojnog atašea u Moskvi pošto je Turska oborila ruski borbeni avion u Siriji, saopšteno je iz turske ambasade u ruskoj prestonici.
Jedan zvaničnik iz turske ambasade rekao je za francusku agenciju da su ruske vlasti pozvale turskog atašea zbog incidenta, ne navodeći druge detalje.
Turska je ranije danas oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom zato što je, kako tvrdi turska vojska, povredio vazdušni prostor Turske iako je više puta upozoren, dok rusko Ministarstvo odbrane ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor.
Vojni avion koji je Turska oborila na granici sa Sirijom je letelica Su-24 ruske proizvodnje, saopštili su izvori iz predsedništva Turske, navodeći da je avion oboren u skladu sa turskim propisima nakon što je povredio vazdušni prostor Turske.
Turski premijer Ahmet Davutoglu rekao je u Amanu da je Turska imala pravo da odgovori na povredu svog vazdušnog prostora i da bi svet trebalo da zna da će Turska uraditi „šta god je neophodno“ kako bi garantovala bezbednost svoje zemlje.
Nešto ranije je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da je napad na ruski avion Su-24 „udarac u leđa koji su Rusiji naneli saučesnici terorista“ i upozorio da će obaranje ruskog aviona imati ozbiljne posledice po rusko-turske odnose.

Tanjug
AP Foto