018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Trostruko više sredstava za subvencije poljoprivrednicima (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Sledeće godine grad će subencionisati poljoprivrednike sa ukupno 48 i po miliona dinara, što je trostruko više nego ove godine. Cilj je da naša sela budu razvijena kao ona u Evropskoj uniji i da se ljudi vrate poljoprivrednoj proizvodnji, kaže gradski većnik Jovan Stojković.
Poljoprivrednici sa teritorije Niša ove godine dobili su ukupno 8,5 miliona dinara kao direktni podsticaj proizvodnji. Njih 75-oro moglo je za taj novac da kupi mehanizaciju, stoku, seme. Kako kažu, iako se od poljoprivrede još uvek teško živi, ova pomoć im znači.
Još oko 8 miliona dinara je u 2014. uloženo u direktnu poljoprivrednu proizvodnju, što kroz subvencionisanje kamata kratkoročnih kredita koje su proizvođači uzimali, veštačka osemenjivanja i ostale podsticaje, kažu u Upravi za poljoprivredu. Sledeće godine podsticaji će, kako najavljuju, biti utrostručeni. Za direktnu proizvodnju izdvojiće oko 48,5 miliona dinara uglavnom za nabavku plastenika i stoke, kao i za sadnju voćnjaka i vinograda.
Za poljoprivredu su u 2015. predviđena sredstva od 275 miliona dinara, što je za oko 20 odsto manje nego ove godine, ali će, tvrde u Upravi za poljoprivredu, racionalnije ulagati novac. 116 miliona predviđeno je za komunalnu infrastrukturu, dok će 159 miliona dinara biti uloženo u proizvodnju.

http://youtu.be/_ni3s7SNrJk