018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Tribunal: Šešelj da se vrati u Hag, Šešelj: Neka me hapse

Od:
Komentari: isključeni

HAG – Žalbeno veće Haškog tribunala zatražilo je danas od Pretresnog veća da hitno opozove odluku o privremenom oslobađanju lidera SRS Vojislava Šešelja i naloži mu da se vrati u pritvorsku jedinicu Tribunala u Sheveningenu, a lider radikala poručuje da se neće dobrovoljno vratiti.
Lider Srpske radikalne stranke (SRS) izjavio je da se neće dobrovoljno vratiti u Haški tribunal i da ostaje pri svemu što je govorio od kada se vratio u Beograd.
„Da vidimo kako će sada Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić da me hapse“, rekao je Šešelj za Novosti i dodao da se nalazi u sedištu radikala, te da obavlja stranačke poslove.
Najavio je da će posle podne biti u Boru gde će, kako kaže, govoriti na tribini SRS.
„Neka dođe policija. Ona hapsi. Ako dođe Žandarmerija, oni biju, moram da čuvam leđa. Neće biti lak posao da me hapse“, naveo je lider radikala.
Šešelj tvrdi i da će država morati da ispoštuje vremensku proceduru o izručenju i da će u tom periodu „probati da ospori zahtev Haga da se vrati, jer su mu u Holandiji sva prava ugrožena“.
Žalbeno veće, takođe, poziva Pretresno veće da što je pre moguće, nakon što se Šeselj vrati u pritvorsku jedinicu, pruži stranama, Srbiji i Holandiji, mogućnost da budu saslušane u skladu sa Pravilom 65 B.
Od Pretresnog veća se traži i da nakon toga sprovede novu procenu uslova za Šešeljevo moguće ponovno privremeno oslobađanje, navodi se u saopštenju.
Žalbeno veće, na kraju, nalaže da uslovi Naredbe o privremenom puštanju na slobodu ostanu na snazi dok ne bude doneta naredba Sudskog veća kojom se ukida Šešeljevo privremeno oslobađanje u skladu sa sadašnjom odlukom.
Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc pozvao je Žalbeno veće da usvoji njegovu žalbu na odluku Sudskog veća o privremenom oslobađanju Šešelja i odbaci njegov zahtev da žalba Tužilaštva ne bude prihvaćena.
„Šešelj nije potkrepio dokazima tvrdnju da žalba Tužilaštva nije zasnovana na validnim pravnim motivima“, navodi se u podnesku koji je Bramerc uputio Žalbenom veću.
Žalba Tužilaštva kojom se traži poništenje odluke o puštanju Šešelja na privremenu slobodu je primereno zasnovana na Šešeljevim javnim aktivnostima, koje podrivaju osnove za njegovo privremeno oslobadanje, ističe se u podnesku.
U takve aktivnosti ubrojane su Šešeljeve izjave da se neće dobrovoljno vratiti u Hag, što je izjavljivao u više navrata, pretnje osobama koje sarađuju sa Tužilaštvom, izjave koje su uvredljive za žrtve, kao i Šešeljeve izjave i ponašanje koji dovode u pitanje humanitarne razloge njegovog privremenog oslobađanja zbog zdravstvenog stanja.
Prvostepeno veće je pustilo Šešelja na privremenu slobodu u novembru prošle godine.
On je optužen za zločine nad Hrvatima i muslimanima u Hrvatskoj, Vojvodini i Bosni i Hercegovini u periodu od 1991. do 1993. godine.
U ukupno 14 tačaka optužnice, on se tereti za učešće u sistematskim i rasprostranjenim napadima na hrvatsko, muslimansko i drugo nesrpsko civilno stanovništvo u Istočnoj i Zapadnoj Slavoniji, Bosni i Hercegovini i Vojvodini.
Odgovornost Šešelja se u osam tačaka optužnice kvalifikuje kao zločin protiv čovečnosti, a u šest kao kršenje zakona i običaja ratovanja.
Tanjug30.03.2015 12:27
Foto Tanjug/S.Ilić, arhiva