018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Tribine povodom 100 godina od početka Velikog rata

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Istorijske činjenice o borbi srpske vojske za slobodu zemlje u Prvom svetskom ratu, sve češće su u udžbenicima istorije šturije nego što zaista jesu, a napori i istrajnost naše vojske u Velikom ratu su ono, čega Srbija treba zauvek da se diči, kažu u niškom Udruženju potomaka ratnika u Prvom svetskom ratu. Zbog toga će, u 2014. godini, kada će se u Nišu obeležiti vek od početka toga rata, ovo udruženje organizovati tribine na kojima će se iznositi manje poznate činjenice o akcijama naše vojske.

Objava Prvog svetskog rata i borbe u kojima je učestvovala srpska vojska, ostaće zauvek upamćene, jer su to događaji koji su pisali istoriju, i odredili položaj Srbije u očima celog sveta, kažu u niškom Udruženju potomaka ratnika Srbije. Povodom obeležavanja stogodišnjice od početka, u narodu poznatog Velikog rata, Niška lokalna samouprava, sa svim organizacijama i Udruženjem potomaka trudiće se da tokom čitave godine, što bliže upozna javnost sa svim događajima, pa čak i onim o kojima i autori udžbenika malo znaju.

Na tribinama koje ovo Udruženje planira da održi, govoriće se, kako kažu, o istinskim herojima kojima je sloboda bila jedini cilj.

Podsećamo, prema istorijskim činjenicama neposredni povod za rat je bio аtentаt nа nаslednikа аustrougаrskog prestolа, nаdvojvodu Frаncа Ferdinаndа, kogа je ubio Gаvrilo Princip, Srbin iz Bosne, kojа je tаdа bilа deo Austrougаrske. Objаvа rаtа Austrougаrske Srbiji аktivirаlа je niz sаvezništаvа kojа su pokrenulа lаnčаnu reаkciju objаvа rаtа. Do krаjа аvgustа 1914. veći deo Evrope se nаšаo rаtu.

 

Povezane vesti