018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Tribina o trgovini ljudima „Sloboda kao izazov“ (VIDEO)

Komentari: isključeni

Dobro plaćen posao za mlade devojke u inostranstvu – jedan je od najčešćih mamaca koji može odvesti pravo u trgovinu ljudima. Poslednji podaci pokazuju da su u prvoj polovini ove godine u Srbiji identifikovane 53 žrtve, većina je maloletna, i uglavnom je reč o seksualnoj i radnoj ekspolataciji. Iako se o ovoj temi ne govori često, trgovina ljudima jeste stvarnost – rečeno je na tribini “Sloboda kao izazov” u Nišu, a inače je čitav oktobar posvećen upravo ovoj, zabrinjavajuće učestaloj kriminalnoj aktivnosti.

Bugarska, Rumunija, Albanija, Srbija – crni redosled izvora najčešćih žrtava trgovine ljudima. O tome koliko je ova kriminalna aktivnost uzela maha, govorili su u Nišu predstavnici vladinog i nevladinog sektora, i domaći i strani. Prema podacima Centra za zaštitu žrtava trgovine ljudima, osnovanog 2012, u prvoj polovini godine 53 osobe upale su u klopku, od toga velika većina je ženskog pola, i uglavnom su bile seksualno iskorišćavane.

Iz sopstvenog iskustva britanska organizacija A21 dodala je još podataka – 70% trgovine ljudima u Evropi seksualno je orijentisano, a nakon traume vratiti žrtve u normalan život nekada je vrlo teško.

Seksualna ili radna eksploatacija, prinudni brak, prinuda na prosjačenje ili vršenje krivičnih dela – razlozi su zbog kojih trgovci ljudima uglavnom vrbuju žrtve. Kada uspeju da se izvuku iz lanca trgovine, neke žrtve više nemaju snage da se i na sudu bore protiv zlostavljača. Neke, kako tvrde nevladine organizacije, obeshrabruju minimalne kazne za počinioce u Srbiji, ali je ipak dobra vest da se ne žmuri. I niška policija beleži više prijava protiv trgovaca ljudima.

Da bi skrenuli pažnju koliko je važno govoriti glasno o human trafficking-u, predstavnici organizacije A21 biciklima putuju od Sofije do Londona. Današnja stanica bio je Pravni fakultet u Nišu.

 

Povezane vesti