018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Tribina gradskog Saveta omladine SPS-a

Komentari: isključeni
Tagovi:

“Funkcionisanje lokalne samouprave“ bila je tema o kojoj je govorio predsednik Skupštine Grada prof. dr Mile Ilić na tribini gradskog Saveta omladine SPS-a. On je tom prilikom ukazao na neophodnost većeg uključivanja mladih u rad lokalne zajednice i na donošenje posebnog Zakona o gradovima i položaju zaposlenih u gradskim upravama.

Na čitavoj zemljinoj kugli postoje čak 94 definicije lokalne samouprave, ali je suština da taj pojam podrazumeva samostalno odlučivanje građana o pitanjima od zajedničkog interesa. Što su više uključeni u rešavanje tih problema, nivo demokratije u društvu raste, što je najisplativija investicija, posebno kada se zna da postoji stalna borba između centralizacije i decentralizacije, jedna je od glavnih poruka, koju je prof. dr Mile Ilić uputio svojim mlađim stranačkim kolegama.

Iako u gradu postoje kancelarija i savet za mlade pri Skupštini Grada, prof.  Ilić ističe da nikada nije dovoljno omladinskih organizacija sa konstruktivnim predlozima i rešenjima. Da njihov uticaj može biti važan govori i činjenica da je na njihov zahtev, predloge i podršku predsednika Skupštine Grada, lokalna samouprava donela nove odluke, na osnovu kojih najtalentovaniji mladi stručnjaci imaju pravo na korišćenje stana u vlasništvu grada, najbolji studenti dobijaju godišnje nagrade, dok srednjoškolci i redovni studenti imaju pravo na subvencionisani gradski prevoz.

 

 

 

 

Povezane vesti