018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Tribina “Evroatlantske integracije bezbednost za sve” (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Srbija nema veliki izbor, jer je okružena zemljama članicama Evropske unije i NATO pakta.Geografski i ekonomski razlozi opredeljuju Srbiju da pristupi procesu evroatlantskih integracija. Taj proces ima za cilj da stvori stabilno i uređeno društvo. Rečeno je na tribini “Evroatlantske integracije bezbednost za sve” u niškom Medija centru.
Srbija mora da uvaži iskustva zemalja zapadnog Balkana i regiona kada su u pitanju evroatlantske integracije. Potrebno je da se razmotre sve prednosti, ali i nedostaci pristupanja ovom procesu. Narodi koji se nisu prilagodili nestali su sa istorijske scene, ili su u potpunosti izgubili svoj nacionalni identitet, kaže prof. Pravnog fakulteta Slaviša Kovačević.
Jedno od glavnih pitanja koje je razmatrano na Tribini o evroatlantskim integracijama je pitanje bezbednosti koje se ne odnosi samo na nacionalnu bezbednost, već i na bezbednost građana. Niš je jedina lokalna samouprava u Srbiji koja ima Strategiju bezbednosti mladih.
Sam geografski položaj Srbije, njena ekonomska, politička i kulturološka povezanost sa evropskim kontinentom prirodni je putokaz kojim bi trebalo da se kreće.
Tranzicija koja predugo traje i kriza u svim segmentima društva uvela je Srbiju u stanje društvene patologije. Uz to, površnost, polovičnost i nedorečenost je osobina koja nas prati decenijama samo je pogoršala situaciju. To stanje je neodrživo. Ono zahteva brze i korenite reforme. Proces evroatlantskih integracija je jedini i najbolji put da Srbija uhvati korak sa zemljama regiona i Evropom, rečeno je na tribini “Evroatlantske integracije, bezbednost za sve” u Medija centru.

Povezane vesti