018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Tri puta više korisnika Prihvatilišta u Gerontološkom centru (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Sve je veći broj Nišlija koji nisu u stanju da brinu sami o sebi, a nemaju nikoga da to čini umesto njih. Samo u prošloj godini šezdesetoro ljudi potražilo je pomoć Prihvatilišta u Gerontološkom centru, dok je raniji godišnji prosek bio 20. Neslavna novina je da su sve češći korisnici – mladi, čak radno sposobni ljudi, kojima sistem nije pružio mogućnost da se snađu, kaže Mirjana Stamenković, direktorka Gerontološkog centra u Nišu.

Radno nesposobne Nišlije koje nemaju svoj dom ili ga imaju, ali o njima nema ko da brine, pomoć mogu da potraže u Prihvatnoj stanici i Prihvatilištu niškog Gerontološkog centra.

Gostujući u emisiji „Hoću da znam“, direktorka Gerontološkog centra Mirjana Stamenković je naglasila da je neophodno da država formira specijalizovane ustanove socijalne zaštite, koje Srbija sada nema, kako bi sistemski bili sagledani i radno sposobni građani koji nisu u mogućnosti da obezbede svoj opstanak.

U Prihvatnoj stanici u niškom Gerontoloskom centru građani koji su, stručno rečeno, u stanju socijalne potrebe, mogu da se zadrže najviše 7 dana. U Prihvatilištu mogu da ostanu do mesec dana. To su, kaže naša sagovornica, prelazna rešenja u nedostatku specijalizovanih ustanova socijalne zaštite.

Povezane vesti