018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Tri Nišlijke pokradene preko bankomata (VIDEO)

Komentari: isključeni

Sa računa tri Nišlijke ukraden je novac, jer su 1. februara koristile bankomat na bulevaru dr Zorana Đinđića, na kome je bio postavljen skimer – uređaj za krađu podataka sa bankovnih kartica. Reč je o bankomatu koji nije u sklopu banke i slabije je obezbeđen, kaže šef odseka za suzbijanje privrednog kriminala Bojan Đurković. Moguće je da ima još ovakvih slučajeva, dodaju u policiji i apeluju na građane da oprezno koriste bankomate.

Policija sumnja da je organizovana kriminalna grupa ukrala novac sa računa 3 Nišlijke, ukupno 2300 dolara, pomoću skimera – uređaja koji se postavlja bankomat radi krađe podataka, svih osim stanja na računu. Zato novac skidaju postepeno, dok ne “počiste” sve ili dok vlasnici ne primete odliv novca i blokiraju račun.

Novac može biti ukraden i posle dužeg perioda od krađe podataka. U ovom slučaju, kaže Đurković, počinioci su naručivali robu od američkih kompanija koje su plaćali karticama čije su podatke ukrali. Zato im je teško ući u trag. Kako kaže, Amerika neće lako dati podatke o transakcijama kada su u pitanju sume od nekoliko stotina dolara. Moguće je da narednih dana bude još slučajeva, jer nije poznato koliko je podata ukradeno.

Bankomat na kome se dogodila krađa podataka nije u sklopu banke i nalazi se na bulevaru dr Zorana Đinđića, kažu u policiji. Građani treba da budu oprezni prilikom korišćenja bankomata i da zaklone tastaturu prilikom kucanja šifre, kažu u policiji i dodaju da su pre samo nekoliko meseci ukradeni podaci sa bankomata u ulici Nade Tomić. Đurković dodaje da kod ovakvih zloupotreba klijenti bivaju obeštećeni od banaka.

Povezane vesti