018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Trgovina ljudima sve zastupljenija (VIDEO)

Komentari: isključeni

Broj krivičnih dela trgovine ljudima iz godine u godinu je sve veći. Preventiva uz koordinirani rad državnih organa i ustanova sa nevladinim sektorom, najbolji je lek za suzbijanju ovog društvenog zla, rečeno je na sastanku u Centru za socijalni rad, a povodom 30. jula, Svetskog dana borbe protiv trgovine ljudima.

Generalna skupština Ujedinjenih Nacija, prošle godine proglasijla je 30. jul za Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima. U našem krivičnom zakonodavstvu trgovina ljudima predstavlja kompleksno krivično delo koje podrazumeva trgovinu ljudima u svrhu radne i seksualne eksplaoatacije, trgovinu ljudskim organima, kao i trugovinu još nerođenim detetom. Prošle godine grad Niš prvi je u Srbiji potpisao Deklaraciju o borbi protiv trgovine ljudima, kaze Branislav Rankđelović, gradski većnik.

Centar za socijalni rad koordinator je svih ustanova koje se bave borbom protiv trgovine ljudima.

U niškoj policijskoj upravi svi službenici završili su osnovnu , a resorni i specijalnu obuku za borbu protiv trgovine ljudima. Ove godine u Nišu nije bilo  prijava povodom ovog krivicnog dala, a u postupku je predmet iz 2013. u okviru kojeg se ispituje radna eksploatacija naših ljudi koji su radili na gradilištima u Sočiju.

Srbija je tranzitna, ali i zemlja porekla trafikinga. Poslednjih godina u regionu je povećan broj žrtava ovog krivičnog dela, rečeno je na sastanku u Centru za socijalni rad.

Povezane vesti