018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Otkupna cena za kilogram pšenice trenutno iznosi 17 dinara (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Žetveni radovi u selima na području gradske opštine Pantelej u punom su jeku. Ječam je požnjeven na svim parcelama, kvalitet zrna je dobar, a prinos se kreće do četiri tone po hektaru. Pšenica je ove godine podbacila zbog kašnjenja sa pripremom zemljišta i setvenim radovima, pa se prinos kreće oko tri tone po hektaru. Otkupna cena trenutno iznosi 17 dinara za kilogram pšenice.
Ratari u selima na teritoriji gradske opštine Pantelej ovih dana privode kraju najvašniji poljopviredni posao u godini, žetvu pšenice. U Donjem Matejevcu I Gornjoj Vrežini kombajneri skidaju dragocenu letinu, ječam i pšenica. Rukovodstvo opštine obilazi atar i nadgleda žetvene radove koji se odvijaju planski i bez zastoja. Niška sela obuhvataju šest i po hiljada hektara pod žitaricama, od kojih najveći deo pripada opštinama Pantelej i Crveni Krst. Opštine su medijatori i koordinatori žetvenih radova između Uprave za poljoprivredu i razvoj sela i saveta građana i mesnih zajednica.
Žetvene radove u atarima sela na području gradske opštine Pantelej obišao je i narodni poslanik Bratimir Vasiljević
Kombajneri poštuju već unapred ugovorenu cenu kombajniranja koja iznosi 12 000 dinara bez baliranja i četrnaest i po hiljada dinara sa baliranjem po hektaru. Oni kažu da je žetva u niškom kraju ove godine nešto slabija nego lane.
Pored rukovodstva GO Pantelej na terenu je i posebna skupštinska komisija. Ona ima dva člana, načelnika opštineske uprave za poljoprivredu i komunalnog inspektora, a njihov zadatak je da nadgledaju žetvene radove.