018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Treći dan štrajka prosvetnih radnika (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Prosvetari u Srbiji već treći dan štrajkuju. Na području Nišavskog, Pirotskog, Topličkog okruga svoje nezadovoljstvo, od ukupno 122, iskazalo je 68 osnovnih i srednjih škola, za NTV kaže načelnik Školske uprave, Živomir Jovanović.

Prosvetari najavljuju da će štrajk trjajati do ispunjenja zahteva i da će časovi u školama, gde četiri reprezentativna sindikata imaju svoje predstavnike, do daljnjeg biti skraćeni za 15 minuta.

Jovanović dodaje da komunikacija između resornog ministarstva i četiri reprezentativna sindikata postoji i da bi pregovori uskoro trebalo da budu okončani. Ukoliko štrajk potraje direktori škola su u obavezi da Školskoj upravi dostave planove nadoknade nastave.

Podsetimo, sindikalci traže da se prosvetni radnici izuzmu od smanjenja plata dok se ne urede platni razredi svih zaposlenih u javnom sektoru, kao i da se ne menja član pet Zakona o osnovnom sistemu obrazovanja koji podrazumeva da se prvo zapošljavaju tehnološki viškovi po školama, pa tek onda da se otvore konkursi za zapošljavanje. Sindikalisti zahtevaju i potpisivanje novog kolektivnog ugovora, jer stari ističe, kao i da ostanu jubilarne nagrade i dnevnice.