018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Tražiće se ocena zakonitosti postupka na koji je usvojen Predlog zakona o privatizaciji (VIDEO)

Komentari: isključeni

Zbog usvajanja predloga sistemskog zakona, bez prethodno održane javne rasprave, medijska udruženja će podneti Ustavnom sudu Inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti postupka i načina na koji je usvojen Predlog zakona o privatizaciji.

Agencija za privatizaciju je 3. januara, pozivajući se na Predlog zakona o privatizaciji koji još nije usvojen u Narodnoj skupštini, umesto zvanicnim dokumentom, mailom tražila od direktora lokalnih medija da pošalju ažurirani CV i pismo o zainteresovanosti za imenovanje na funkciju v. d. privatizacionog upravnika.

Pozivajući se na Predlog zakona, Agencija za privatizaciju previdela je da zakoni stupaju na snagu samo ukoliko ih usvoji poslanička većina Narodne skupštine, zaključili su na zajedničkoj press konferenciji u Beogradu predstavnici Koalicije zaposlenih u medijima, Sindikata novinara Srbije, Kragujevacke inicijative i Konfederacije slobodnih sindikata

Zbog nezakonite procedure i usvajanja predloga sistemskog zakona, bez prethodno održane javne rasprave, medijska udruženja i sindikati podneće Ustavnom sudu Inicijativu za ocenu ustavnosti i zakonitosti postupka i načina na koji je usvojen Predlog zakona o privatizaciji.

Nejasno je po kom osnovu su svi lokalni mediji proglašeni subjektima privatizacije, kada Ustav Srbije, Zakon o glavnom gradu i Zakon o lokalnoj samoupravi garantuju lokalnim samoupravama mogućnost da osnivaju medije. Takođe, novi set medijskih zakona jos uvek nije donet, a zakon o privatizaciji tek očekuje ulazak u skupštinsku proceduru.

SINOS, Koalicija ZUM i Kragujevačka inicijativa o postupku Agencije za privatizaciju obavestiće matičnu kancelariju Evropske Komisije u Briselu, OEBS i šefove poslaničkih grupa u Narodnoj skupštini Srbije.

Povezane vesti