018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Turska: Poginulo 238 rudara, još 120 zatrpano

Od:
Komentari: isključeni

ANKARA – Broj poginullih rudara posle eksplozije u rudniku uglja u gradu Somi, na zapadu Turske, porastao je na 238, a veruje se da je pod zemljom ostalo zarobljeno još njih 120, izjavio je danas premijer Turtske Redžep Tajip Erdogan.
„Nismo sto odsto sigurni, ali veruje se da je još zarobljeno 120 radnika na osnovu podataka koje nam je prosledila (rudarska) kompanija“, izjavio je Erdogan novinarima.
Turski premijer je rekao da će uzrok nesreće biti „podrobno ispitan“, preneo je AFP. „Nesreća se detaljno istražuje. Nećemo dozvoliti nehat“, rekao je Erdogan nakon posete mesta nesreće.
Turska vlada je proglasila trodnevnu nacionalnu žalost, a spsilačka operacija trajala je tokom cele noći.
Kako je izjavio ministar energetike Taner Jildiz, 363 rudara je spašeno, od kojih je 80 povređeno, a četvoro se nalazi u kritičnom stanju. Jildiz je novinarima rekao da je tim od 400 ljudi uključen u spasavanje i da je glavni uzrok smrti rudara trovanje otrovnim gasovima.
Spasilački napori su u trci s vremenom i kako vreme odmiče, izgledi za povoljan ishod su sve manji, upozorio je ministar energetike. Vatrogasci su pokušali da upumpaju čist vazduh kroz otvor rudnika za one koji su ostali zatrpani, kako se veruje, oko dva kilometra ispod površine i četiri kilometra od ulaza.
U nesreći koja se dogodila u utorak 787 rudara ostalo je zarobljeno u rudniku. Pretpostavka je da je do eksplozije došlo zbog neispravnog električnog transformatora.
Eksplozije se često događaju u Turskoj, posebno u privatnim rudnicima gde se ne poštuju bezbednosni propisi, navodi AFP.Najveća nesreća dogodila se 1992. godine kada su 263 rudara poginula u eksploziji gasa u rudniku Zonguldak. Soma je ključni centar za eksploataciju lignita u Turskoj, a u tom okrugu živi oko 100.000 ljudi.
AP Photo/Emre Tazegul