018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Toplana pripremila kapacitete za skladištenje mazuta (VIDEO)

Komentari: isključeni

“Niška Toplana pripemila je svoje kapacitete za skladištenje mazuta, za slučaj da bude onemogućeno pristizanje gasa iz Rusije zbog ukrajinske krize“, kaže za Nišku televiziju direktor ovog preduzeća, Slobodan Maksimović. S obzirom na to da je mazut skuplji u odnosu na gas, Maksimović dodaje da, iako bude došlo do prelaska na ovaj energent, ne očekuje da će grejanje u narednoj sezoni poskupeti.

Iako se gasna kriza najavljuje kao moguća posledica rusko-ukrajinskih odnosa, u niškoj Toplani se nadaju da do najgoreg scenarija neće doći. Poučeno iskustvom iz 2009, kada je dopremanje gasa bilo otežano zbog velikih dugovanja snabdevačima, ovo preduzeće je pripermilo kapcitete za prijem mazuta.

Gas se trenutno skladišti u Banatskom Dvoru, ali se ne zna da li će ga biti dovoljno. Prelaskom na mazut, grejna sezona ne bi bila dovedena u pitanje i počela bi, kao što je i uobičajeno, 1. oktobara.

Maksimović dodaje da je pri kraju remont kotlova i automatike, što će smanjiti gubitke na mreži. Na bolje finansijsko stanje svakako će uticati i činjenica da je veliki broj korisnika sklopio i ugovore za reprogram duga, čiji je ukupan iznos oko 1.400.000.000 dinara.

Povezane vesti