018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Toplana: Neophodna ugradnja pojedinačnih merača u 70% stanova (VIDEO)

Komentari: isključeni

Ugradnja pojedinačnih merača za utrošak toplotne energije znatno bi smanjila potrošnju i račune potrošača, kažu u Toplani. Međutim, za ovakav sistem neophodno je da 70 odsto stanova u zgradama ugradi pojedinačne merače.

Zajednički kalorimetar za podstanicu meri kolektivnu potrošnju, a korisnici dele račune sa svojim komšijama. Kako bi tarifni sistem bio efikasniji, a potrošnja racionalnija, korisnici bi morali da ugrade pojedinačne merače na svaki radijator posebno, ukoliko imaju sistem gde cevi prolaze kroz stanove. Jedan merač bi u ovom slučaju košta oko 45 evra. Ukoliko imaju nove toplotne instalacije, gde cevi prolaze kroz hodnike zgrade, jedan merač se postavlja za ceo stan, kažu u Toplani.

Za ovakav način merenja  potrošnje neophodno je da 70 odsto stanova u jednoj zgradi ugradi pojedinačne merače, i to istog proizvođača.

Na sistemu ima 150 hiljada radijatora, pa Toplana ne može da očitava merenje kod pojedinačnih merača, već bi to radilo treće pravno lice ili registrovane skupštine stanara.

Povezane vesti