018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Tolerancija kao umetnost življenja

Komentari: isključeni

Za izuzetno angažovanje u borbi protiv rasne, političke, verske , jezičke, kulturne i svake druge diskriminacije, nagradu za tolernaciju, ustanovljenu povodom obeležavanja 17 vekova od donošenja Milanskog edikta, dobio je diplomirani inženjer arhitekture Ivan Redi.

Diplomu i medalju prvom dobitniku nagrade „Car Konstantin“ uručio je predsednik SG Niša, Mile Ilić. Niš je dobio dostojnog laureata. Arhitekta Ivan Redi, prvi je dobitnik nagrade za toleranciju „Car Konstantin“. Kako kaže, tolerancija je umetnost življenja i sastavni deo života njegove porodice.

O dobitniku nagrade odlučivala je nezavisna komisija, a pravo predlaganja kandidiata imale su institucije i građani Niša. Ustanovljena je povodom obeležavanja 1700 godina od donošenja Milanskog edikta – akta o verskoj toleranciji.

Podsetimo, Ivan Redi diplomirao je na arhitekturi u Nišu, a 1989. godine se sa porodicom preselio u Grac. Odlaskom u Austriju nije zaboravio svoj grad i uspeo je da stvori kulturne mostove između Niša i Graca. Član je mnogih udruženja i organizator raznih izložbi, koncerata, filmskih i pozorišnih premijera, kao i humantiranih akcija. A posebno se izdvaja Svetosavki bal – za pomoć domu za nezbrinutu decu. Nedavno je gradu ponudio i idejno rešenje za prvu česmu u okviru projekta 17 česama u slavu Milanskog edikta, koja će biti postavljena na Trgu patrijarha Pavla.

 

 

 

Povezane vesti