018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Tokom bombardovanja na Niš je bačeno 36 kontejnera sa kasetnom municijom (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Pre 16 godina u Nišu je od kasetnih bombi stradalo 17 civila, a nekoliko desetina je teško ranjeno. Polaganjem venaca državnih i lokalnih zvaničnika na spomenik civilnim žrtvama i po prvi put u sklopu Državnog programa godišnjica istorijskih događaja oslobodilačkih ratova Srbije obeležen je Dan sećanja na civilne žrtve NATO bombardovanja. Osim povređenih i porodica stradalih ceremoniji je prisustvovao ministar za boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, kao i lokalno rukovodstvo.
7.maja 1999. oko 11.20 centar Niša bio je zasut kasetnim bombama. 17-oro ljudi izgubilo je život tokom ovog bombardovanja municijom zabranjenom međunarodnim konvencijama. Teške povrede je tom prilikom zadobilo nekoliko desetina Nišlija. Jedna od njih je i Gita Jović, koju je bombardovanje zateklo ispred radnog mesta. Od takozvanih “žutih ubica“ ostala je nepokretna, a ni dan danas ne zna koliko gelera nosi u svom telu.
Ovo je prvi put da se Dan sećanja na civilne žrtve NATO agresije obeležava kao državna ceremonija. Nju je predvodio ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin koji je rekao da je međunarodni poredak srušen pre 16 godina na nebu iznad Srbije.
Vence su na spomenik žrtvama položili i gradonačelnik Niša, predstavnici Diplomatskog kora, policije, udruženja, građani.