018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Tiodorović: Nema razloga za brigu, ali treba biti oprezan! (VIDEO)

Komentari: isključeni

Iako je potvrđeno da nekoliko pacijenata ima virus Zapadnog Nila, nema mesta za paniku, kaže epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović. On napominje da su preduzete sve mere predostrožnosti i kada je reč o ovom virusu, ali i o eboli.

Avgust i septembar su, prema rečima profesora Tiodorovića, posebno rizični meseci kada je reč o pojavi virusa Zapadnog Nila, pa su u tom periodu i pojačane mere predostrožnosti. Za sada su samo dva potvrđena slučaja u ovom regionu, ali oni nisu životno ugroženi. Ipak, nije isključeno da će biti blagog povećanja obolelih u narednom periodu, posebno kod hroničnih bolesnika.

Kada je reč o virusu ebole, za sada nema potvrđenih slučajeva u našoj zemlji. Međutim, nekoliko osoba je pod prismotrom, ne zato što imaju simptome ovog virusa, već zato što su boravili u rizičnim područjima. Tiodorović kaže da je reč o uobičajenoj proceduri kada se radi o ovakvoj vrsti epidemije i da za sada nema razloga za brigu.

Tiodorović ističe da nadzor ovih ljudi ne znači karantin, niti lečenje , već prostu predostrožnost. Ipak, kada je reč o virusu Zapadnog Nila, ali i malariji, on apeluje na građane da izbegavaju šetnju u onim područjima koja su poznata po velikom broju komaraca.

Povezane vesti