018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Tiodorović: Kontraindikacije vakcina, u odnosu na korist – neznatne (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Povodom brojnih tekstova i akcija usmerenih protiv vakcinacije dece, niški epidemiolog, prof. dr Branislav Tiodorović, ističe da je na roditeljima da se prvo dobro informišu kod stručnih lica, a onda donesu odluku. Prema njegovom mišljenju, roditeljima bi samo uz potpis i lični zahtev trebalo dozvoliti da ne vakcinišu dete.

A s obzirom da nam se bliže prvomajski praznici, prof. dr Tiodorović je napomenuo da je kod uboda krpelja najvažnije obratiti se najbližem lekaru.

Da nije bilo vakcina čovečanstvo nikada ne bi prevazišlo smrtonosne bolesti, kakva je bila pogubna variola vera, istakao je epidemiolog, prof. dr Branislav Tiodorović. Prema njegovim rečima, ne postoje nikakavi dokazi o štetnosti vakcina, ali je potpuno normalno da, kao i na svaki lek, organizmi deluju različito. Isto tako često imaju kontraindikacije, koje su, u odnosu na korist, neznatne.

Ako vreme to bude dozvolilo, niška izletišta će za prvi maj biti puna zaljubljenika u prirodu i dobru gozbu. Prof. Tiodorović ističe da se nakon slavlja ipak treba osvrnuti i na svoje zdravlje. Posebnu pažnju treba posvetiti krpeljima. Ukoliko ih primetite na svom telu, najbolje je potražiti pomoć lekara. Međutim, ukoliko je najbliža ambulanta isuviše daleko, možete pokušati i sami.

Bez obzira koja grana medicine je u pitanju, osnovno je biti dobro informisan, redovno proveravati svoje zdravlje i od izabranog lekara tražiti detaljne informacije o svom stanju, jer je to njihova službena i moralna obaveza, zaključuje Tiodorović.

Povezane vesti