018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Tihi protest se nastavlja (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Brutalno ubistvo dvadesetdvogodišnjeg Vuka Stoiljkovića šokiralo je i izazvalo, čini se, lavinu reakcija građana Niša. Prema najavama, sinoćno spontano okupljanje u Parku Svetog Save, i tihi protest, nastaviće se i narednih dana. Osim prijatelja i rodbine, među prvima su nakon jučerašnje sahrane nastradalog Vuka, na ulicu izašli i profesori i đaci niške Gimnazije “Svetozar Marković”, u kojoj majka Stoiljkovića predaje.

Šok, neverica, bes, osećaj bespomoćnosti, tuga. Bol na licima poznanika, prijatelja i građana koja je i dalje vidljiva. Brutalnost i svirepost, i bezumnost ubistva Vuka Stoiljkovića ujedinila je, čini se, sve Nišlije, svih generacija u tihom protestu. Ćutanje i plamen goruće sveće u Parku Svetog Save poruka je, kako kažu, neslaganja sa sistemom vrednosti koji se građanima godinama unazad nameće, i znak nadležnima da je nakon ove tragedije strah i te kako prisutan na ulicama grada.

Protestu se priključila gotovo cela gimnazija „Svetozar Marković“. Kako kažu, i direktorka i zaposleni, taj tihi bunt nije samo podrška koleginici, već stav prosvetara koji omladinu izvode na životni put.

Stručnjaci vidljivi porast maloletničke delinkvencije i nasilnog ponašanja objašnjavaju lošim socijalnim prilikama u zemlji.

Pored najavljenih spontanih okupljanja u parku na Bulevaru Nemanjića, na najpopularnijoj društvenoj mreži Facebook napravljena je grupa posvećena Vuku Stoiljkoviću, na kojoj je upućen poziv svim Nišlijama da se u subotu, tačno u podne, na Trgu kralja Milana, okupe i izraze protest zbog ovog brutalnog zločina.

Povezane vesti