018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Teške odluke za državni vrh narednih dana

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Savetnik predsednika Srbije Marko Đurić izjavio je danas da su se crne slutnje o mogućem toku dijaloga sa Pristinom obistinile i da državno rukovodstvo u narednim danima očekuju veoma teške odluke.

Đurić je nakon završetka sastanka državnog vrha, na kojemsu članovi pregovaračkog tima Beograda obavestili predsednika Srbije Tomislava Nikolića o rezultatima osme runde dijaloga sa Prištinom, poručio da će najviši državni zvaničnici narednih dana detaljno obaveštavati javnost o narednim postupcima Srbije.

„Situacija je zaista teška, onako kako smo najavljivali prošle nedelje, i u narednim danima državno rukovodstvo biće u prilici da donese izuzetno teške odluke i o tome razgovara detaljno sa javnošću“, rekao je Đurić, koji je u prethodnim rundama dijaloga bio u pregovaračkom timu.

Prema njegovim rečima, poslednja runda razgovora je svojom težinom prevazišla sva negativna očekivanja i može se reći da u ovom trenutku nema kompromisnog rešenja, ali da Beograd ostaje ništa manje rešen da se ka njemu ide bez obzira koliko to bude teško, i ako to bude moguće. Diplomata iz EU koji je želeo da ostane anoniman nagovestio je u izjavi Tanjugu da je dogovor još moguć podsetivši da bi Beograd i Priština trebalo do početka naredne sedmice da obaveste visoku predstavnicu EU Ketrin Ešton da li pristaju na dogovor, nakon čega će ona sastaviti izveštaj o napretku u dijalogu presudan za odluku o dodeljivanju Srbiji datuma za početak pregovora. (Tanjug)

Povezane vesti