018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Tender za izgradnju Regionalnog centra za tretman otpada – marta (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Marta će biti raspisan tender za izgradnju Regionalnog centra za tretman otpada, gde će se deponovati smeće iz Niša i još 7 opština, rekao je za NTV direktor Regionalne razvojne agencije „Jug“ Bojan Avramović.Svi modeli obrade otpada dolaze u obzir, a izabraće investitora koji će najbolje brinuti o životnoj sredini po najpovoljnijoj ceni.
Odlaganje otpada iz Niša i još sedam opština bi za koju godinu trebalo da bude rešeno. Marta će biti raspisan tender za izgradnju Regionalnog centra za tretman otpada, a potpisivanje ugovora sa investitorom očekuje se već na leto, kažu u Regionalnoj razvojnoj agenciji Jug. Zainteresovane kompanije nisu uslovljene načinom na koji treba da tretiraju otpad, a kako najavljuju, izabraće onog ko za najpovoljniju cenu odabere model koji će najviše čuvati životnu sredinu.
U RRA „Jug“ očekuju mnogo zainteresovanih kompanija iz čitavog sveta. Projekat vredi 50 miliona evra, a prema rečima gradskog većnika Srđana Aleksića, jedna nemačka kompanija koja je zainteresovana tretira otpad kao Kanada, ekološki najrazvijenija zemlja.
Centar za preradu otpada radiće po modelu privatno-javnog partnerstva, a grad Niš će za izgradnju ponuditi zemljište na deponiji Keleš kod Doljevca. Do izgradnje Centra otpad će odlagati kao i u poslednjih 40 godina na smetlište Bubanj, kažu u JKP „Mediana“.
Program za deponovanje otpada JKP „Mediana“ predviđa izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa deponije, a njega će, kažu, moći da koristi i novi Centar za preradu otpada. Inače, Nišlije tek od aprila ove godine plaćaju naknadu za deponovanje smeća 1,07 dinara po kvadratnom metru stambenog prostora.

Povezane vesti