018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Temperature u radnom prostoru prilagođene muškom metabolizmu ? (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Muškarci i žene rade u istim prostorijama po ceo dan. Nekima je sasvim prijatno, dok se drugi smrzavaju. Zvuči čudno? Ne, pošto su prema novoj studiji, temperature u radnom prostoru prilagođene muškom metabolizmu, piše New York Times.
Istraživači (inače, muškarci), smestili su 16 žena u dvadesetim godinama života u komore za disanje i merili njihovu temperaturu, tako što su progutale pilule sa termometrom.
Ispostavilo se da je njihov metabolizam u proseku 20 do 32 odsto sporiji u odnosu na grafikon koji je korišten za dizajniranje temperaturnog plana zgrada šezdesetih godina. Taj grafikon određuje temperaturu koja prija prosečnom 40-godišnjem čoveku od 80 kg, koji nosi odelo i kravatu.
Danas je taj model vrlo pogrešan, smatra jedan od autora studije Boris Kingma. On kaže da ženama više odgovara temperatura od 24 stepena Celzijusa, a muškarcima 21, kolika je i prosečna temperatura u savremenim kancelarijama.
Muškarci u odelima i sa kravatama, trebalo bi da “skinu nešto od garderobe”, smatra Kingma, dok drugi savetuju sisteme u kojima se radnicima omogućava da sami podešavaju temperaturu u svojim “boksovima”. Potrebno je pronaći nove idej, jer “fenomen žena koje se smrzavaju na radnom mestu postaje vrlo očigledan”, kaže jedan od istraživača.