018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Tasovac: Biće i novi konkurs za medijske projekte

Od:
Komentari: isključeni

BEOGRAD – Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac izjavio je da upravo večeras zasedaju komisije za medijske projekte koje će sufinansirati ovo Ministarstvo, a da će kasnije biti još jedan konkurs kada se država povuče iz medija u kojima ima vlasništvo.

Tasovac je to rekao u emisiji „Presing“ na televiziji N1, povodom zamerki da se više bavi infrastrukturom nego realnim životom.
„Bez infrastrukture ništa nije moguće. Doneli smo medijske zakone, ali je nemoguće da oni počnu da funkcinišu preko noći. Sada smo u fazi implementacije. Tu postoji i odgovornost lokalnih samouprava, vlasnika medija i drugih faktora, a potrebna je i bolja medijska pismenost građana“, istakao je on.

Ministar je najavio da će posle 1. jula biti objavljen još jedan konkurs za sufinansiranje medijskoh projekata, tako da će moći da apliciraju oni mediji koji tada promene vlasnika.

Na pitanje o (ne)postojanju cenzure, rekao je da je za svako demokratsko društvo bitno da postji javna debata o stanju u medijima, ocenivši da ta debata kod nas postoji i da je burna.

Što se tiče nekih velikih kompanija koje ne daju novac za reklame mdijima koji nisu naklonjeni Vladi, napomenuo je da se radi na Zakonu o oglašavanju za koji, međutim, Ministarsvto kulture i informisanja nije nadležno.

U vezi sa neprimerenim pisanjem tabloida, Tasovac je podsetio da je Ministarstvo više puta reagovalo, a na pitanje o medijskim napadima na zaštitnika građana Sašu Jankovića rekao je da nikada nije komentarisao njegove stavove, pa neće ni sada pomenute napade.

Bilo je reči i o bezbednosti novinara i slučaju Brankice Stanković. Tasovac je rekao da Vlada tu ima jasan stav i da novinarka ima zaštitu koja joj je, nažalost, potrebna. On je podsetio da se Ministarstvo bavilo položajem novinara na konferenciji u saradnji sa kancelarijom OEBS-a, da ima u tom smislu kontakte sa MUP-om i Tužilaštvom i da to nije mali pomak.

Kako je dodao, on ima informaciju da se upravo radi i na bezbednosti sajtova.
U oblasti kulture glavna tema bio je slučaj Avala filma, koji se sutra prodaje zbog stečaja, što je izazvalo veliko protivljenje filmskih umetnika i poslenika.

Tasovac je naglasio da „taj srpski Holivud ne radi još od 1989. godine“, kao i da se mora praviti razlika između privatizacije i stečajnog postupka.

Moja briga je kako zaštiti ono što je kuturno dobro u tom preduzeću, izjavio je Tasovac i ponovio stav Ministarstva da je za čuđenje odluka Privrednog suda da ne prihvati zahtev Kinoteke da se filmski fond izuzme iz prodaje, ali je dodao da on ne može da komentariše odluke suda.

Tasovac je rekao da mu je žao što Kinoteka nije ranije preduzela korake da se taj fond proglasi za kulturno dobro, ali da on sada ne traži krivca nego rešenje.
Treba sačekati sutra da li će uspeti aukcija. Možda kupac želi da nastavi filmsku delatnost, zaključio je on.

Povodom niza konkretnih problema, podsetio je da su u toku izmene i dopune krovnog Zakona o kulturi, pa slede pojedinačni zakoni. To je proces i idemo korak po korak, rekao je on, a na pitanje da li je stanje sada bolje nego pre njegovog mandata odgovorio je da svakako nije gore.

Kao pozitivne primere istakao je rekonstrukcije Narodnog muzeja, Muzeja savremene umetnosti, Muzeja nauke i tehnike… koje teku po planu.

Napravili smo razliku između kulture i zabave. Nisam protiv festivala, ali stavili smo akcenat na institucije i to je dobar pomak, ocenio je Tasovac.

Na činjenicu da je u tim institucijama i dalje veliki broj upravnika u v.d. stanju, rekao je da je to nasleđen problem, ali da je već promenjeno dosta upravnih odbora i to po stručnom osnovu što pokazuje jasnu intenciju Vlade ka profesionalizaciji tih ustanova.
Tanjug 21.04.2015 22:11
Foto TANJUG/D. Stanković, arhiva