018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Takmičenje u besedništvu na Pravnom fakultetu (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Studenti Pravnog fakulteta, Nemanja Radević, Vuk Jovanović i Marina Mihajlović, pobednici su šesnaestog takmičenja u besedništvu, koje je organizovala ova visokoškolska ustanova. Teme nadmetanja u tri kategorije su, kao i uvek, bile aktuelne, a nije manjkalo ni dobrog humora.

Demagogija kao način sticanja moći, uticajem na uobičajene predrasude, bojazni i očekivanja jednog društva, globalizacija, patriotizam, budućnost mladih, kašnjenje ili odsustvo pravde, bile su najzastupljenije teme ovogodišnjeg takmičenja u besedništvu. Odlukom žirija i publike, prvo mesto u kategoriji zadate teme, među 12 takmičara, pripalo je studentu Nemanji Radeviću.

Prvo mesto na slobodnu temu pripalo je Marini Mihajlović, dok je u najtežoj, kategoriji improvizacije, gde se tema, po pravilu, učesnicima saopštava jedan sat pred početak takmičenja, pobedio je besednik Vuk Jovanović.

Svojim izlaganjima, studenti su zainteresovali auditorijum, a povremeno su im izmamili i osmehe, za šta su ih prethodna dva meseca pripremali i novinari i glumci.

Po delima poznatih pisaca i besednika od od Stefana Nemanje, Petra Petrovića Njegoša, preko Branislava Nušića, pa do Matije Bećkovića, aktuelnih tema za besedništvo u Srbiji nikad nije manjkalo.

Besedništvo, pre svega počiva na kvalitetnoj argumentaciji, što je suština pravničkog odnosno advokatskog poziva. Gledano šire, kako je nekada zaključio Martin Luter King, a citirao jedan od takmičara – i naši životi se završavaju kada prestanemo da govorimo o važnim stvarima.

Povezane vesti