018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Tajni snimci terete Sarkozija

Od:
Komentari: isključeni

PARIZ – Sud u Francuskoj odobrio je danas da se u sudskom procesu u vezi korupcije mogu koristiti tajni snimci razgovora bivšeg predsednika Nikole Sarkozija i njegovog advokata.

Sarkozi, koji je lider opozicione UMP, optužen je da je razmatrao ideju davanja unosnog posla jednom licu kako bi dobijao informacije o istrazi jednog drugog slučaja vezanog za korupciju u vezi sa finansiranjem njegove kampanje.

„Suprotno našoj legitimnoj nadi sud nije poslušao naš poziv da se ne koriste snimci“, rekao je Pol-Alber Ivens, jedan od Sakorzijevih advokata, preneo je AFP.

Ova presuda je novi udarac protiv Sarkozija koji se vratio na čelo svoje stranke pred predsedničke izbore zakazane 2017. godine.

Istražitelji su najpre ozvučili njegove telefone u vezi sumnji da je prihvatio nelegalna sredstva od Lilian Betankur za svoju predsedničku kampanju 2007.

On je 2013. oslobođen optužbe da je iskoristio stariju ženu koja nije bila u stanju da shvati šta čini.

Tokom istrage istražitelji su pronašli nove elemente krivičnog dela. Tako je snimljen razgovor Sakozija sa njegovim advokatom o mogućnosti podmićivanja sudije Žilbera Azibera davanjem unosnog posla za informacije vezane za slučaj „Betenkur“. S tim u vezi su francuski pravosudni organi podigli optužbu za korupciju, vršenja uticaja i kršenje zakonske tajne o ovom slučaju.

Iako Aziber nikada nije dobio posao u Monaku on je optužen zajedno sa Sarkozijevim advokatom Tijerijem Hercogom.

Advokatski tim Sarkozija pokušao je da zabrani upotrebu snimaka, tvrdeći da su oni kršenje tajne između advokata i klijenta. Međutim sud je odlučio protiv Sarkozija, te se očekuje da će se sada obratiti višim sudskim institucijama.

Za krivična dela za koja je optužen, teoretski, zaprećena je maksimalna kazna od 10 godina zatvora. Međutim, pravni eksperti kažu da je malo verovatno da mu se izrekne zatvorska kazna, pa čak i u slučaju da se dokaže njegova krivica, naveo je AFP.

Protiv Sarkozija se vodi još nekoliko istražnih postupaka uključujući i optužbe za korupciju.

Protiv njega je pokrenuta zvanična istraga i zbog neregularnog finansiranja njegove predsedničke kampanje 2012. Ta istraga je proširena i na njegove bliske saradnike, koji su se u oktobru prošle godine pojavili pred sudom.

Policija je naime privela tri bivša najviša zvaničnika konzervativne Unije za narodni pokret (UMP) u vezi sa takozvanim Bigmalion skandalom koji se odnosi na izdavanje lažnih faktura tokom Sarkozijeve kampanje.

Privedeni su Erik Sezari, blizak Sarkozijev saradnik poznat kao „oči“ bivšeg predsednika i bivši finansijski direktor UMP stranke, prema izvoru bliskom istrazi, preneo je AFP.

Sarkozi se pojavio pred sudom u Parizu i 1. aprila, i to zbog saslušanja u vezi sa skandalom oko finansiranja predizborne kampanje za predsedničke izbore 2012, kada je pretrpeo poraz.

UMP, čiji je Sarkozi lider, optužena je da je koristila javni novac za plaćanje kazni za prekoračenje limita za troškove kampanje.

U vezi ove afere optuženi su i bivšu šef UMP Žan Fransoa Kop i ranija blagajnica Katrin Votren.

Sarkozi i raniji rukovodioci UMP su optuženi i za falsifikovanje faktura i navođenja oko 18,5 miliona evra kao troškova stranke.

Sarkozi je negirao da je znao ili imao bilo kakvu ulogu u navodnoj prevari, to jest da je potrošeno čak 50 odsto više od dozvoljenih sredstava za njegovu kampanju.

UMP, na čelu sa Sarkozijem, ostvario je veliku pobedu na proteklim lokalnim izborima u Francuskoj.

Tanjug 07 Maj 2015 12:13
Foto AP/Thibault Camus