018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Tači najavio tužbu protiv Srbije za genocid

Od:
Komentari: isključeni

NJUJORK – Kosovski ministar spoljnih poslova Hašim Tači rekao je danas na sednici Saveta bezbednosti UN o Kosovu da će Priština uskoro pokrenuti tužbu protiv Srbije za genocid i zatražiti odštetu, a prema njegovim rečima, za to je pripremljena odgovarajuća dokumentacija.

Tači je u februaru ove godine u razgovoru za tursku agenciju „Anadolija“ prvi put najavio mogućnost podnošenja tužbu protiv Srbije i najavio da Kosovo, koje nije član UN, “traži pravni osnov“ za tužbu.

On je takođe naveo da će Priština zatražiti ratne reparacije, ne precizirajući kada bi tužba trebalo da bude podnesena Međunarodnom sudu pravde.

Tači je početkom ovog meseca, posle odbijanja Srbije da mu pruži gostoprimstvo u Beogradu, gde je bio pozvan na konferenciju u organizaciji jedne nevladine organizacije, ponovio za bečki list „Standard“ da Priština sa svojim saveznicima i advokatima priprema tužbu protiv Srbije.

Povodom Tačijeve izjave „Anadoliji“ reagovao je srpski ministar rada Aleksandar Vulin, koje je ocenio da je ova ideja „opasna“ i istakao da Priština i Beograd ne mogu da pregovaraju, ako bude podignuta tužba za genocid, jer „te stvari isključuju jedna drugu“.

Tanjug 26 Maj 2015 18:00