018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Tabaković: Inflacija pod kontrolom

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Guvernerka Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković poručila je da će sve mere NBS u narednom periodu biti usmerene u pravcu stabilizacije inflacije na niskom i održivom nivou.

Ona za Novosti kaže i da su mere koje najavljuje novi ministar finansija Dušan Vujović „ispravan redosled poteza“ za uvođenje reda u javnim finansijama i njihovo postavljanje na održive osnove.

„Najlakše je zavući ruku u već plitke džepove onih koji plaćaju obaveze prema državi. Teže je, ali moguće, suzbiti sivu ekonomiju i pokazati da se varanje države ne isplati“, navodi Tabaković, koja je već dve godine na čelu centralne banke.

Dodaje da se to može učiniti pre svega donošenjem Zakona o računovodstvu.

Prema njenim rečima, makroekonomska stabilizacija, odnosno zadržavanje inflacije na niskom nivou i konsolidovanje javnih finansija su najbolji način da se privredi pomogne na duže staze.

Govoreći o kursu dinara, Tabaković je objasnila da su oscilacije deviznog kursa uobičajene u režimu fleksibilnog deviznog kursa, a da osnovni razlozi potiču iz međunardnog okruženja i da se tiču neizvesnosti geopolitičke situacije u vezi sa Ukrajinom i monetarne politike američkih Federalnih rezervi.

Uticaji iz domaćeg okruženja, dodala je, vezani su za tempo konsolidacije javnih finansija i povećanu tražnju za devizama.

Povodom eventualnog povećanja PDV, Tabaković je istakla da bi pre bilo kakve odluke te vrste trebalo videti efekte prethodnih sličnih mera.

Ona je takođe izrazila uverenje da će se snižavanje kamatnih, stopa koje je već započeto, nastaviti i u narednom periodu.

(Tanjug)

 

Povezane vesti