018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Svrljiški belmuž je prepoznatljiv proizvod (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Gradska opština Crveni krst ugostila je predstavnike italijanskih opština Bertinoro i Kolekorvino u okviru realizacije projekta “Svrljižanka”.
Projekat će omogućiti poljoprivrednicima da, zahvaljujući brendiranju lakše plasiraju svoje proizvode na evropsko tržište, kaže predsednik opštine Drarko Bulatović.

Svrljiški belmuž je prepoznatljiv proizvod, ali je neophodno je da ima utvrđeno geografsko poreklo da bi ga izvozili u Evropu. Brendiranje je neophodno našim poljoprivrednicima, kažu u GO Crveni Krst, koja učestvuje u projektu “Svrljižanka”. 50ak poljoprivrednika sa teritorije opštine će proći treninge za brendiranje i plasman proizvoda na inostrano tržište, a neki od njih dobiće i neophodnu opremu za proizvodnju. Predstravnici italijanskih opština Bertinoro i Kolekorvino preneli su iskustva svojih proizvođača, kažu u Crvenom Krstu.
Dve italijanske opštine broje svega nekoliko hiljada stanovnika, koji se pretežno bave poljoprivredom, pa je saradnja sa srpskim proizvođačima značajna za obe strane.
Vrednost projekta “Svrljižanka” je 15 miliona dinara, a opština Crveni Krst učestvuje sa milion dinara.