018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

SVM: Nacrt zakona o javnom informisanju neprihvatljiv

NOVI SAD- Predsedništvo Saveza vojvođanskih Mađara (SVM) zaključilo je da je Nacrt Zakona o javnom informisanju i medijima u celosti neprihvatljiv i da SVM ne podržava usvajanje tog zakona u ovom obliku, navedeno je sinoć u saopštenju na internet stranici te stranke.

SVM smatra da je Nacrt zakona površan i nedorečen i da je na štetu mađarske nacionalne zajednice u Republici Srbiji, saopšteno je posle sednice Predsedništva, održane 18. marta.

Za SVM je, između ostalog, posebno neprihvatljivo da se u Nacrtu Zakona o javnom informisanju i medijima ne definiše dosadašnji sistem finansiranja redovnih troškova poslovanja pojedinih medija.
Ukidanjem sistemskog finansiranja, kako stoji u saopštenju, dovodi se u pitanje opstanak izdavačkih kuća Mađar So i Het Nap, a privatizacijom u lokalnim medijima, poput Javnog preduzeća Radio Subotica, JIP Bačka Topola i slično informisanje na mađarskom jeziku, odnosno na jezicima nacionalnih zajednica, biće dovedeno u pitanje.

Nacrt Zakona o javnom informisanju i medijima nesumnjivo dovodi do smanjivanja prava na informisanje na maternjem jeziku nacionalne zajednice Mađara, kao i ostalih manjinskih nacionalnih zajednica, stoga je u suprotnosti sa Ustavom Srbije, u kojem se izričito navodi da se dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može smanjivati, kaže se u saopštenju.

SVM smatra da je Nacrt zakona o javnom informisanju i medijima neusklađen sa važećom medijskom strategijom, koja je u Srbiji usvojena 2011. godine i koja omogućuje nacionalnim savetima nacionalnih zajednica da budu osnivači
medija.

Ako se predložen Nacrt Zakona o javnom informisanju i medijima u ovom ili u sličnom, za našu nacionalnu zajednicu neprihvatljivom obliku stigne u skupštinsku proceduru, poslanici Saveza vojvođanskih Mađara će predložiti amandmane usklađivanja Zakona sa Ustavom Republike Srbije, sa važećom medijskom strategijom, u interesu mađarske nacionalne zajednice u Republici Srbiji, ističe Predsedništvo SVM.

SVM predlaže nadležnom ministarstvu i Vladi Srbije da povuče ovaj Nacrt zakona i da u pripremu novog, za nas prihvatljivog Nacrta Zakona o javnom informisanju i medijima , uključi predstavnike poslaničke grupe SVM u republičkoj skupštini kao i predstavnike stručnih radnih tela Nacionalnog Saveta Mađara, navedeno je u saopštenju. (Tanjug)

Povezane vesti

  • Hogar STRASNI

    STRASNO je sta nam sprema ova ,otudjena od naroda, vlast u Beogradu! Danasnja vest „Bivši ambasador SAD Kameron Manter vraća se u Srbiju i dovodi američki CNN, angažovanje Mantera u SBB-u sa ciljem da CNN otvori na Balkanu regionalnu televiziju“ ! ZNACI I AMERIKANCI IMAJU INTERES DA U SRBIJI IMAJU REGIONALNU TELEVIZIJU ( AL JAZIRA VEC JE TU ) A DRZAVA SRBIJA NEMA INTERES DA POSTOJE DRZAVNI REGIONALNI JAVNI SERVISI sa centrima u NISU, UZICU,…! UZZAS !!! Informisace nas ( 1 minut na svaka 3 sata ) privatni ( strani ) mediji za vreme tusiranja „VIP“ zvezda u VELIKOM BRATU i FARMI ?!? JAOJ, moja SRBIJO MEDJU SLIVAMA… !!!!