018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sveže namirnice i voda za piće bezbedni za upotrebu (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Sanitarni inspektori u Nišu tokom leta nisu registrovali veće nepravilnosti kada je higijena u ugostitljskim objekatima i ispravnost svežih namirnica u pitanju. Voda je bezbedna za piće na teritoriji Niša, kao i dečija hrana. Ovakvi podaci nisu bili uobičajeni prethodnih godina, potvrdila je Radica Nikolić, šef odseka sanitarne inspekcije. Ipak, kako dodaje, Nišlije u marketima i dalje pronalaze bajate namirnice.

U toku prošle nedelje niška sanitarna inspekcija prekontrolisala je 275 objekata, od kojih samo desetak nije obavilo dnevni higijneski pregled radnih površina, ali je imalo sve ono što je potrebno za održavanje čistoće.

Nišlije uglavnom veruju prodavcima da izlažu zdrave i ispravne namirnice.

Sanitrarni inspektori trenutno kontrolišu pijace, poslastičare, železničke i autobuske stanice, kao i rokove upotrebe zapakovanih proizvoda, jer je povećan broj žalbi potrošača na bajate namirnice u marketima. Razlog tome je što trgovci imaju pravo da prodaju hranu i flaširanu vodu dan uoči isteka roka za upotrebu.

U nadležnoj inspekciji dodaju da problem u proteklih šest meseci prave oštećeni krovovi, zidovi i podavi u zdravstvenim ustanovama i školskim objektima, koji mogu da naruše zdravlje Nišlija. Nikolićeva kaže da je potrebna njihova hitna sanacija i dodaje da zbog nedostatka para pojedini delovi tih objekta po zakonu ne ispunjavaju sve sanitarne uslove.

Povezane vesti