018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Svetski dan voda

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

U niškom vodovodu uskoro počinje sa radom komandno-kontrolni centar iz koga će se nadzirati gradska vodovodna mreža i popravljati kvarovi bez izlaska ekipe na teren, poručuju iz Javno-komunalnog preduzeća „Naissus“ povodom Svetskog dana voda.

U ovom trenutku 85 odsto svetskog stanovništva nema dovoljne količine vode, a sedamsto osamdeset miliona ljudi nema pristup zdravoj vodi. Prema procenama stručnjaka, do 2030. godine, 47 odsto svetske populacije biće ugroženo nedostatkom vode i zbog toga ovaj resurs mora da se čuva, rekao je prilikom posete JKP „Naissus“, gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić.

Da bi voda, pre svega ona za piće, bila dobrog kvaliteta, neophodna su stalna ulaganja u održavanje mreže. Iz „Naissusa“ najavljuju brojne aktivnosti koje će u narednom periodu tome doprineti.

Nišlije piju zdravu, i jednu od najboljih, voda u Srbiji, a redovnu kontrolu vrši Institut za javno zdravlje Niš. Jedan od načina očuvanja vodenih resursa jeste i prečišćavanje otpadnih voda, koje će u narednih nekoliko meseci početi u Nišu. A povodom Svetskog dana voda, više od 300 učenika niških osnovnih škola posetilo je izvorište Medijana i tom prilikom naučilo kako vodu treba čuvati da bi je bilo dovoljno za buduće generacije.

Povezane vesti