018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Svetski dan vegetarijanstva (VDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

I pored tradicionalne domaće kuhinje i loših navika u ishrani, očuvanje zdravlja, ali i finansijski momenat, opredelio je mnoge Nišlije da se odreknu mesa i konzumiraju samo hranu biljnog porekla.

Niška televizija istraživala je koji su razlozi za sve veći broj vegetarijanaca kod nas.

Prednostiti i nedostaci vegetarijanske ishrane već su odavno poznati savremenoj medicini i nutricionistima, jer su rađena brojna istraživanja na tu temu. Nedostatak aminokiselina i belančevina životinjskog porekla, i veći sadržaj vitamina, minerala i vlakana sa druge strane, izazovi su sa kojima se suočavaju oni koji u svojoj ishrani koriste samo hranu biljnog porekla.

Nišlije imaju oprečna mišljenja o vegetarijanskom načinu ishrane, od onih koji to odobravaju do onih koji su za umereniju varijantu, konzumiranje mleka, mlečnih proizvoda i jaja, i onih najbrojnijih, koji su isključivi i smatraju da su tradicija u ishrani, navike i mentalitet naših ljudi ipak jači od ovih sve prisutnijih trendova.

Lekari smatraju da je ishrana jako bitan faktor od koga zavisi naše zdravlje.

Savet i preporuka lekara specijaliste prvi je korak za sve koji žele da promene režim svoje ishrane, sačuvaju svoje zdravlje i poboljšaju kvalitet života.

Povezane vesti