018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Svetski dan komšija

Komentari: isključeni

Dobar komšija zlata vredi, narodna je izreka koju će povodom Svetskog dana komšija oživeti kompanija „Grand kafa“. Osim u Nišu, kafa koja može biti mala spona ljudi i posrednik u dobrosusedskim odnosima, promovisaće se istog dana i u Beogradu i Novom Sadu i podsetiti građane na značaj zajedništva i dobrih međuljudskih odnosa.

Savremeno doba donelo bolju povezanost ljudi, ali ne i veću bliskost. Ignorisanje komšija je svakodnevna pojava, ali svakako prihvatljivija opcija nego njihova međusobna netrpeljivost koja za pojedine postaje i životna preokupacija. Ipak, jedna šoljica kafe ispijena sa susedom može da zakopa ratne sekire, započne nova prijateljstva i to, zašto da ne, baš na dan posvećen ljudima koji žive vrata do vrata. Direktorka marketinga „Grand kafe“ Slavica Lalović kaže da je kompanija u duhu komšijske solidarnosti podelila 5 vaučera za kupovinu osnovih životnih namirnica.

Kao reakcija na sve veću otuđenost, pod sloganom „Sve nas spaja“, kompanija „Grand kafa“ podseća i na načine kako srušiti predrasude i razlike među susedima. Ne kaže se slučajno: „Gde komšija na vrata ne zakuca, tu ni Bog ne pomaže“.

Podsetimo, praznik komsija okrenut zajednistvu i lokalnoj solidarnosti prvi put obelezen je u Parizu pre 13 godina. Od 2004. godine slavi se sirom Evrope u oko 1300 gradova.

Povezane vesti