018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Svetski dan dece obolele od raka

Komentari: isključeni
Tagovi:

Gotovo svakoga dana jedno dete oboli, a svake nedelje jedno dete umre od raka u Srbiji. Na sreću, procenat izlečenja je veći nego kod odraslih i njih 60 odsto se izbori sa bolešću.
Ovo su podaci uz koje Nacionalno udruženje roditelja dece obolele od raka – NURDOR obeležava svetski dan posvećen mališanima bolesnim od raka.

U Srbiji od raka godišnje se leči oko pet stotina dece u pet bolničkih ustanova – saopštio je NURDOR, uz podsećanje da gotovo svakog dana u našoj zemlji oboli jedno dete od nekog oblika raka.

Na Svetski dan dece obolele od raka, osim u Nišu, Udruženje sprovodi akcije i u Beogradu i Novom Sadu. „Vaša ljubav nam znači, jer zajedno smo jači!“, slogan je ovogodišnje kampanje NURDOR-a u mestima gde se mališani leče od opake bolesti.

Najčešće maligno oboljenje kod dece je akutna leukemija, gde je i procenat izlečenja najveći, oko 70 odsto, a terapija traje 105 nedelja. Upravo ta činjenica naterala je Nišlije, predvođene našom medijskom kućom, da uđu u akciju stvaranja uslova za otvaranje prve Roditeljske kuće u gradu. Na uglu Romanijske i Vizantijskog bulevara prošle godine je i nikla jedna, regionalnog karaktera, gde deca sa svojim roditeljima provode najteže dane dok su pod dugim i mukotrpnim terapijama.

Povezane vesti