018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Svetski dan dece obolele od raka (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Svakog dana u Srbiji jedno dete oboli od raka a tokom sedmice jedno dete izgubi bitku s ovom opakom bolešću. 15 februara cela planeta daće podršku onima koji borbu nastavljaju. U Nišu će svetski dan dece obolele od raka biti obeležen ispred tržnog centra Kalča.
Lečenje dece sa ovom dijagnozom, koja dolaze iz manjih gradova, olakšano je izgradnjom 5 roditeljskih kuća, od kojih je jedna u Nišu, gde u adekvatnim uslovima deca borave sa rodeljima dok traje lečenje na Klinici.
Psihosocijalna podška deci i porodicama organoizovana je brojnim tematski osmišljenim programima. Dobili su i pravo na besplatnu rehabilitaciju.
NURDOR, udruženje roditelja dece obolele od raka, zalagalo se i za promenu zakona o bolovanju, kako bi im bilo omogućeno da tokom lečenja budu duže uz svoje dete, što aktuelni Zakon ne dozvoljava. Takav predlog nije dobio zeleno svetlo. Inače dokazano je da se porodice koje se brže i bolje prilagode činjenici da im dete ima malignu bolest, lakše bore, te da su zbog toga manje komplikacije i da je veća mogućnost izlečenja.