018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Svetski dan bubrega (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Od bolesti bubrega je prošle godine u Nišu preminulo 72 ljudi. Hronična bubrežna bolest je tihi ubica, jer nema simptoma dok funkcija ovog organa ne padne na svega 10 odsto, kažu lekari. Na Svetski dan bubrega upozorili su da zdrav način života može da spreči oboljenja.
Posle 40. godine života bubrezi gube svoju funkciju za 1% godišnje. Svaki peti muškarac i svaka četvrta žena stariji od 60 godina imaju hronično bubrežno oboljenje. Samo u Nišu tokom prošle godine je od bolesti bubrega umrlo 72 ljudi, dok je u Domu zdravlja registrovano oko 6000 obolelih, a lekari su u bolnici lečili preko 3000 pacijenata. Zdraviji način života bi mogao da smanji ove brojke, kažu lekari.
Bubreg ne boli, osim ako ne krene kamen ili se jako inficira. Hronične bubrežne bolesti su opasne jer pacijent nema nikakve simptome sve dok ne bude prekasno. Najugroženiji su dijabetičari, osobe sa visokim pritiskom i gojazni.
U sredu 11. marta od 11 sati studenti medicinskog fakulteta u Domu zdravlja informisaće građane o bolestima bubrega. Istovremeno će zainteresovani moći da potpišu donorske kartice kod lekara Klinike za nefrologiju.