018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Svetski dan borbe protiv zloupotrebe i trgovine drogama (VIDEO)

Od:
Komentari: isključeni

Širom sveta različitim manifestacijama obeležava se svetski dan borbe protiv zloupotrebe i trgovine drogama. Stručnjaci ukazuju na to da su psiho-aktivne supstance najčešće konzumiraju mladi, ali i upozoravaju na štetna dejstva koja one proizvode.
Istraživanja kažu da je 8 odsto ljudi u Srbiji između 18 i 64 godina bar jednom u životu probalo neku vrstu psiho-aktivnih supstanci, a da je iglenih zavisnika nešto manje od dva procenta. Ipak stručnjaci smatraju da je procenat onih koji redovno uzimaju droge veći.
Iz uprave za omladinu Niša kažu da se situacija, kada je reč o pušenju, nešto bolja zahvaljujući različitim kampanja. Ali to se ne može reći i za alkohol. Kada je reč o marihuani ona je i dalje aktuelna kod mladih ali se i na tom polju radi kako bi se smanjila njena upotreba.
Stručnjaci kažu i da će akcenat više biti na prevenciji, kada je reč o mladima. Inače svetski dan borbe protiv zloupotrebe i trgovine drogama u Nišu je obeležen zajedničkom akcijom Instituta za javno zdravlje, Crvenog krsta, Uprave zam omladinu i sport i Visoke tehničke škole.