018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: , ,

Prema podacima republičke Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, svake godine u Srbiji oko četrdesetoro zaposlenih strada na radnom mestu, a više od 1000 se teško povredi na radu. Naša država godišnje pretrpi štetu od četiri milijarde dinara zbog nepoštovanja propisa o zaštiti radnika, rekao je prof. Goran Ristić, povodom Svetskog dana bezbednosti i zaštite na radu.

Procena međunarodne organizacije rada pokazuje da svaki dan 6300 ljudi umre od posledica povreda na radu , što predstavlja 2,3 miliona smrtnih slučajeva u svetu godišnje. Godišnje se dogodi 337 miliona nesreća na radnom mestu. Prema rečima prof. Gorana Ristića sa Fakulteta zaštite na radu, Srbija ima potpuno regulisane regulative o bezbednosti na radnom mestu, ali je potpuno druga stvar da li se one poštuju.

Svako preduzeće i radna organizacija mora imati definisan Akt o proceni rizika, na osnovu koga se meri nivo rizika nekog radnog mesta. Na osnovu toga se formira sistem po kome se vrše sistematski pregledi u ZZZZR, rekao je zamenik direktora dr Jovica Jovanović.

Dvadeset osmi april je 2003. ustanovljen kao Svetski dan bezbednosti i zdravlja na radu, sa ciljem promocije globalnog sprečavanja povreda na radu i profesionalnih oboljenja.

 

Povezane vesti