018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Šveđani posetili Gerontološki centar na Dan starih (VIDEO)

Komentari: isključeni

Niškom Gerontološkom centru najviše nedostaju medicinske sestre, a problem je i što još nije usko specijalizovan za pružanje određenih usluga. U Centru boravi 274 korisnika različith kategorija i o njima brine stotinak medicinskih sestara. Na Svetski dan starih posetili su ih resorni gradski većnik i delegacija iz Švedske.

Na Dan starih Gerontološki centar je ugostio delegaciju iz Švedske. Razgovarali su sa domaćinima o dobrim i lošim stranama poslovanja. Od 274 korisnika više od polovine zahteva celodnevnu negu. Centar obezbeđuje i hranu na točkovima korisnicima koji ne žive ovde. Ima i onih koji su samo članovi kluba Ii dolaze samo na druženja.

Predstavnici Grada podsećaju i na izgradnju novog Centra za dementne osobe. Posle transfera novca, Grad bi trebalo da obezbedi dozvole za gradnju. Izgradnju pomaže američka ambasada. Rasteretiće postojeće kapacitete i pružiti nove usluge. Nova usluga koju nema mnogo domova u Srbiji obezbediće dnevni boravak za dvadesetak korisnika.

Međunarodni dan starih, 1. oktobar, obeležava se od 1990. godine, kada je ustanovljen rezolucijom Ujedinjenih nacija. Poslednji podaci popisa stanovnika kažu da u Srbiji ima 1.240.000 starijih od 65 godina. Brojke kažu da je svakoj četvrtoj staroj osobi potrebna pomoć u spremanju hrane, a svakoj sedmoj u održavanju higijene.

Povezane vesti