018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Svečana akademija na dan rođenja velikog pesnika (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu, sutra, 29. januara, na dan rođenja Branka Miljkovića, počinje godina u kojoj će se nizom manifestacija obeležiti 80 godina od rođenja jednog od najvećih srpskih pesnika. Pozdravnu besedu u Narodom pozorištu održaće akademik Matija Bećković, a među zvanicama će se naći i dobitnici književne nagrade “Branko Miljković” kao i gosti iz Makedonije. Svečana akademija počinje u 19 sati.

“Čovek zagledan u svet ima pred sobom dve alternative: da oseti svoju ništavnost ili da se divi. Divljenje nas izjednačava sa onim čemu se divimo. Poeziju sam počeo da pišem iz straha”.

Prerano preminuli pesnik, esejista, prevodilac i filozof rođen je 29. januara 1934. godine i ove godine navršava se 80 godina od njegovog rođenja, pa će cela 2014. godina biti posvećena upravo njemu. Na akademiji će biti prisutni gosti iz Makedonije iz biblioteke „Braća Miladinovci“, a delegacija iz Niša otići će u Skoplje u uzvratnu posetu 12. februara. U sklopu obeležavanja jubileja, Filozofski fakultet će 15. marta objaviti konkurs za dodelu stipendije „Branko Miljković“, a pravo učešća imaće doktorandi ovog fakulteta koji za temu doktorskih studija imaju lik i delo velikog pesnika.

U obeležavanje velikog jubileja uključene su brojne kulturne institucije u gradu i regionu. Promovisan je kartalog Narodne biblioteke „Branko Miljković“ iz Gadžinog Hana, kao i izdanje “Uzalud je budim poezija Branka Miljkovića”, izdavači su biblioteka iz Gadžnog Hana i Narodni muzej Niš. Već 14. februara u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu, povodom Dana državnosti Srbije, biće otvorena izložba “Zaveštanja i pokloni” na kojoj će se naći i legati niškog narodnog muzeja, koje čine rukopisi i lični predmeti Stevana Sremca i Branka Miljkovića.

Organizatori svečane akademije u Narodom pozorištu su Grad Niš. Odbor za obeležavanje 80 godina od rođenja Branka Miljkovića i Niški kulturni centar. Svečanu besedu govoriće savremenik i prijatelj Branka Miljkoviča, akademik Matija Bećković, a ulaz je slobodan.

Pred smrt, 1961. godine, Branko Miljković napisao je u pismu prijatelju: “Sada moje pesme traže moju glavu”. Prema zvaničnim podacima istrage, veliki pesnik obesio se 12. februara 1961. godine u Zagrebu u svojoj 27. godini i tim činom snažno obeležio svoju poeziju koja je od samog početka bila zaokupljena motivom smrti.

 

Povezane vesti