018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sve više žrtava silovanja (VIDEO)

Komentari: isključeni

Nišliji Draganu Ž. koji se sumnjiči da je 18. oktobra u alkoholisanom stanju pokušao da siluje svoju kćerku, Viši sud u Nišu odredio je pritvor do 30 dana zbog opasnosti da bi u najkraćem roku mogao da ponovi ovo delo. Nezvanično, slučaj je policiji prijavio momak napastvovane devojke kada mu je ispičala šta je otac pokušao da joj uradi. Na žalost, ovakvih vesti je sve više, i u 2012. godini sudovi u Srbiji su izrekli 67 osuđujućih presuda.    

Sve češće, daleko od očiju javnosti, iza zatvorenih vrata u toplom porodičnom domu dešavaju se strašne stvari o kojima niko ne priča. Tako da je stvaran broj žrtava seksualnog zlostavljanja mnogo veći od prijavljenih, a razlog za to je činjenica da se žrtve teško odlučuju da to prijave. U najvećem broju slučajeva silovatelj je starosti od 25 do 60 godina, a žrtva od 15 do 25.

Advokat Dragi Krstić kaže da je silovanje jedno od težih krivičnih dela protiv života i tela. Kazne su od 3 do 12 godina, za osnovno delo, odnosno od 5 do 15 godina ako je delo ostavilo posledice. U 2012. godini na zatvorske kazne osuđene su 64 osobe, u jednom je izrečena uslovna kazna, a dvojici maloletnika vaspitne mere

Prema podacima odeljenja za krvne i seksualne delikte na klinici za sudsku medicinu u Nišu, broj pregledanih žrtava godišnje je od 10 do 15 i ta cifra je konstantna. Ipak pretpostavlja se da je bar dva, tri puta više žrtava seksualnog zlostavljanja, ali da silovatelji nisu prijavljeni. Najčešće su žrtve žene, retko muškarci i deca. Stručnjaci na sudskoj medicini po nalogu policije i tužilaštva obavljaju specijalistički telesni pregled i pregled polnih organa kako bi otkrili postojanje svežih povreda i ožiljaka i da bi se našli tragovi ne treba da prođe više od 72 sata.

Kaznena politika za ovo delo je svuda u civilizovanom svetu veoma stroga, a u velikom broju evropskih zemalja primenjuje se hemijska kastracija, odnosno davanje hormonske injekcije, kod osuđenih pedofila i silovatelja.