018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sve više slučajeva zlostavljanja životinja (VIDEO)

Komentari: isključeni
Tagovi: ,

Prema oceni stručnjaka, svest o zaštiti životinja je u Srbiji na veoma niskom nivou. Sve je veći broj slučajeva zlostavljanja životinja, koje, kako kažu, naši zakoni ne štite dovoljno. Upravo zato je Fondacija za zaštitu životinja započela projekat edukacije niških osnovaca.

Podaci o broju prijavljenih, optuženih i osuđenih lica za krivično delo ubijanja i zlostavljanja životinja vode se od 2006. godine, odnosno od kada je ovo krivično delo u uvedeno u naše krivično zakonodavstvo. Prema tim podacima, može se zaključiti da je u našem društvu porasla svest o prijavljivanju ovih dela, ali i broj osuđenih, iako to nije još uvek na zavidnom nivou, istakao je Oliver Veličković, upravitelj Fondacije za zaštitu životinja u Srbiji.

U toku 2013. godine podneto je 178 krivičnih prijava protiv punoletnih lica, od čega je osuđeno 23. Propisima je predviđeno da onaj ko ubije, povredi, muči ili na drugi način zlostavlja životinju, bude kažnjen novčano ili zatvorom do godinu dana. Zakon o dobrobiti životinja kaže da će se kaznom od 5.000 do 50.000 dinara kazniti za prekršaj osobe koje zlostavljaju, zanemaruju ili ubiju životinju, dok za pravna lica kazna iznosi od 100.000 do milion dinara.  Kako bi podigli svest o zaštiti životinja, pre svega kod mlađe populacije, Fondacija je pokrenula projekat edukacije u niškim osnovnim školama.

U januaru 2013. godine Ministartvo unutrašnjih poslova Republike Srbije donelo je odluku da direktno utiče na zaštitu prava životinja, tako što je uvelo mogućnost prijave ovakvih krivičnih dela direktno na telefon 192.

Povezane vesti