018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sve više ljudi sa simptomima gripa, virus zvanično nije potvrđen (VIDEO)

Komentari: isključeni

Niški Dom zdravlja raspolaže dovoljnim brojem vakcina protiv sezonskog gripa, a za primanje je neophodan samo nalog izabranog lekara. Inače, broj Nišlija sa simptomima koji ukazuju na grip je u porastu, ali prisustvo virusa zvanično još nije potvrđeno, kažu u Domu zdravlja. Epidemija gripa očekuje se s početkom drugog polugođa u školama, a vakcinaciju lekari savetuju pre svega hroničnim bolesnicima i starijima od 65 godina.

Povišena temperatura, suvi kašalj, bol u grlu i upale disajnih puteva su simptomi koji ukazuju na grip. Ovih dana lekarima doma zdravlja javilo se nešto više pacijenata sa ovim simptomima, ali prisustvo virusa još nije potvrđeno, kažu u Domu zdravlja i dodaju da vremenski uslovi pogoduju širenju virusa.

Svetska zdravstvena organizacija je za ovu sezonu predvidela vakcinu protiv virusa tipa B, H1N1 i H3N2. Imunitet se stiče 2 do 3 nedelje nakon vakcinisanja, a organizam je imun oko godinu dana.

Dom zdravlja je za ovu sezonu pribavio 10.000 vakcina, a do sada je potrošena polovina. Osim vakcine, od gripa vas može zaštititi način života koji jača imunitet organizma – zdrava ishrana bogata vitaminima, topli napici, ali i izbegavanje gužve i često provetravanje prostorija.

Povezane vesti