018/521-172 urednik@ntv.rs
Najnovije vesti

Sve više dece sa fizičkim deformitetima (VIDEO)

Komentari: isključeni

Sve više dece ima neki deformitet zbog pasivnog odrastanja uz kompjutere i video igrice, kažu u Službi za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Doma zdravlja. Zbog toga su lekari organizovali savetovanje za decu školskog i predškolskog uzrasta.

Deca veći deo dana sede u školskim klupama, a u poslednjih nekoliko godina slobodno vreme provode za kompjuterom. Nedovoljna fizička aktivnost krivi kičmu i uzrokuje ravne tabane, jer su mišići slabi da obezbede pravilan razvoj. Fizički deformiteti su ozbiljan problem dece školskog i predškolskog uzrasta, kažu lekari.

Počeci deformiteta najčešće se otkrivaju na sistematskim pregledima koje obavljaju deca u predškolskom uzrastu, trećem, petom i sedmom razredu Osnovne i prvom i trećem razredu Srednje škole.

U službi za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju radi 6 lekara, a preko pedesetoro dece svakodnevno vežba kako bi ojačalo muskulaturu leđa, trbuha i ekstremiteta. To je jedini način da u odraslom dobu spreče ozbiljnije komplikacije koje se leče jedino hirurškim putem, dodaje dr Petrušić.

Povezane vesti